964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

Es presenta el llibre sobre el V Sexenni de Carlos Gazulla de Ursino restaurat

Home/Cultura, Notícies, Societat/Es presenta el llibre sobre el V Sexenni de Carlos Gazulla de Ursino restaurat

Es presenta el llibre sobre el V Sexenni de Carlos Gazulla de Ursino restaurat

S’ha canviat la coberta per a protegir les pàgines escrites l’any 1702, les quals s’han netejat per a frenar el seu deteriorament

Aquest manuscrit es va recuperar ara fa un any després de molt de temps desaparegut

Morella mostra la restauració del manuscrit de Carlos Gazulla de Ursino sobre el V Sexenni. Aquest és un llibre amb textos del 1702 en els quals s’explica com eren els primers sexennis i els elements que en formaven part. D’aquesta manera, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i la subdirectora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Materials (IVCR+i), Gemma Contreras, van explicar els treballs de neteja, restauració i conservació que s’han realitzat en aquest manuscrit amb 300 anys d’història.

D’aquesta manera, Rhamsés ha destacat que “aquest llibre és molt important per a Morella, ja que explica els orígens del Sexenni i les seues diferents parts de manera que podem veure com ha canviat des del 1702 fins als nostres dies”. L’edil ha explicat que “la recuperació del manuscrit és molt rellevant per al patrimoni morellà, ja que serveix per a conéixer millor la nostra història i, per tant, s’ha de conservar de la millor manera possible perquè dure molts anys més”. D’altra banda, la directora de  l’IVCR+i ha comentat que “el manuscrit es conservava en molt bones condicions i s’han realitzat diferents tasques per a netejar les pàgines i que tot fora llegible, així com evitar el deteriorament que poguera tindre. A més, s’ha canviat la coberta que tenia, la qual era de principis del segle XX i sí que mostrava un estat més deteriorat”.

Cal recordar que el manuscrit es va recuperar al mes de març del 2018 després d’estar molts anys desaparegut. Així, durant la Guerra Civil es va perdre el registre fins que es va trobar al Centre d’Estudis del Maestrat a Benicarló. A partir de la troballa, l’ajuntament el va adquirir i estudiar el seu contingut, així com donar-lo a conéixer. Tanmateix, es va fer una publicació especial on es reprodueix el contingut del manuscrit i amb explicacions i aclariments perquè tots i totes entenguen el seu contingut, ja que té la particularitat d’estar escrit tant en vers i mètriques poètiques, característiques de Gazulla de Ursino. Així, aquesta publicació va estar coordinada per la direcció de Museus de Morella, amb Carlos Sangüesa i Pep Querol, i per l’historiador Mn. Josep Alanyà, un dels grans coneixedors de la història de la ciutat i que va rebre la màxima distinció que atorga l’ajuntament l’any 2015.

2019-03-13T14:45:18+00:00 març 13th, 2019|Cultura, Notícies, Societat|