964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

Morella recorda i homenatja a les víctimes de l’holocaust de la comarca a Gusen

Home/Notícies/Societat/Morella recorda i homenatja a les víctimes de l’holocaust de la comarca a Gusen

Morella recorda i homenatja a les víctimes de l’holocaust de la comarca a Gusen

Alumnes de l’IES Els Ports, l’alcalde de Morella i el President de la Generalitat Valenciana han participat en els actes d’homenatge

L’alumnat ha interpretat la Sarabanda in memoriam composada pel morellà Toni Orti especialment per a l’acte

Morella ha recordat i homenatjat als veïns de la comarca dels Ports que van ser exterminats als camps de concentració nazis. Alumnat, professorat de l’IES Els Ports i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, en representació de l’ajuntament, han participat avui en els actes internacionals de record i homenatge a les víctimes de l’holocaust. Així, amb la col·laboració de l’Associació Amical, han viatjat a Gusen i Mauthausen, entre altres, per a participar en els diferents actes d’homenatge.

D’aquesta manera, el 5 de maig es commemora el 73è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis de mans de les tropes aliades o de l’Exèrcit Roig en una seqüència que va començar a Auschwitz el 27 de gener de 1945 i va acabar a Mauthausen el 5 de maig del mateix any. En aquestos camps hi havia republicans deportats entre els quals s’encontraven 21 veïns de les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat. Així, l’institut i l’ajuntament han recordat a Alfredo Rovira, d’Ares, Graciano Sangüessa, de Benassal, Joaquín Gil, de Castell de Cabres, Camilo Castellfort i Demetrio Bellés, de Culla, José Carceller i José Ripollés, de Cinctorres, Francisco Bordàs, Juan Miralles i Gaspar Omedes, de Forcall, José García, José Urquizo, Manuel Bellés, Manuel Bonet i Manuel Ferrer, de Morella, Julián Centelles, de Portell, Julio Arrufat, de Sorita, Francisco Benet i MArcelino Ortí, de Vallibona, i Manuel Fuster i Felipe Pallarés, de Villores.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “l’ajuntament de Morella i amb ell tots els morellans i morellanes compartim este acte de memòria històrica i justícia, un homenatge i reconeixement a tots ells i amb ells a cadascun dels milers d’exterminats per la bogeria, per l’odi, per la intolerància, el racisme i la xenofòbia”. L’edil ha finalitzant dient que “pel present i pel futur, que sou vosaltres els joves, en la memòria dels nostres avantpassats, cridem ben fort. Mai més!”. A més, cal afegir que està previst que durant el ple ordinari del dijous 10 de maig, Rhamsés llegirà una declaració per a “commemorar, fer memòria, retre homenatge a la gent de la nostra comarca que van patir de primera mà este autèntic infern en vida”.

2018-05-05T20:30:10+00:00 maig 5th, 2018|Notícies, Societat|