964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

Camins dels Càtars

Home/Cultura, Destacat, Turisme/Camins dels Càtars
Carregant Esdeveniments
 • Aquest event ja ha passat.

9.15 h. Recepció de participants i entrega de documentació.

9.45 h. Inauguració del Fòrum per part de les autoritats organitzadores (Universitat Jaume I de Castelló; Agència Valenciana del Turisme; Alcalde de Morella).

10.00 h. Presentació del programa del Fòrum per part del organitzadors tècnics (Carles Rabassa, professor de Història Medieval de la Universitat Jaume I de Castelló; Josep Gisbert, director d’Estratègia Territorial Turística de l’Agència Valenciana del Turisme).

10.15 h. Presentació dels audiovisuals de la Ruta dels Últims Càtars i del Càtar Imperfecte.

10.30 h. Ponència: Presentació de destins turístics amb projecció en els Camins dels Càtars.

 • Els Camins dels Últims Càtars al País Valencia. Jose Luis Soler. Director de Servitur.
 • Aude, Le Pays Cathare, un marca turística de prestigi al voltant dels càtars. Hervé Baró. Vice-President Conseil Départemental de l’Aude. Alcalde de Termes.
 • Camí dels Bons Homes, 20 anys de gestió i promoció del llegat turístic del càtars al Pirineu. Borja Segura. Gerent del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes.
 • Les Rutes del Grial i de Jaume I, dos rutes molt relacionades amb els Camins dels Càtars. Fina Domènech, coordinadora tècnica de la Agència Valenciana del Turisme.

12.00 h. Coffee-break.

12.15 h. Ponència: Patrimoni rural etnogràfic dels Camins dels

 • Vies pecuàries, camins d’origen medieval en el Regne de Valencia. Connexions amb els càtars procedents d’Occitània i el Pirineu. Pablo Vidal González. Professor de la Universitat de València. Institut Universitari d’Antropologia.

12.45 h. Ponència – Taula rodona: Experiències d’èxit en la posada en valor i dinamització turística del recurs càtar.

 • La Ruta del càtar Belibaste, storytelling, gamificació i transmedia. Rafael de Villasante. Director de Iternatura Comunicación.
 • Les fires medievals càtars, els exemples de Castellbó, Gossol i Bagà. Carles Sánchez i Judith Puig, organitzadors de fires i artesans.
 • Comercialització d’un pack turístic: “Tras la huella de los últimos cátaros”. Daniel Adell, Club de Producte Introducing Castelló.
 • Experiències locals: Sant Pau d’Albocàsser, Porta del Maestrat càtar. Tírvia, els càtars del Món del Pallars, ….

13.45 h. Debat.

14.30 h. Dinar (a Morella).

16.15 h. Visita guiada per la Morella medieval (seguirem els passos del Perfecte Belibaste i el seu amic pastor Pere Mauri de la ma del llibre El Càtar Imperfecte de Victor Amela).

17.30 h. Ponència: Els Itineraris Culturals Europeus.

 • Any Europeu del Turisme Cultural 2018, una oportunitat per fomentar el turisme cultural i el Itinerari Cultural dels Camins dels Càtars.
 • Creació d’una Ruta Cultural Europea i Candidatura als Itineraris Culturals Europeus del Consell d’Europa. Objectius, planificació i gestió. (Ramon Montes. Coordinador del Itinerari Cultural Europeu dels Camins de la Prehistòria. Assessor del Consell d’Europa).

Col·loqui debat, en el marc de fomentar un partenariat de cooperació turística transregional europea dels Camins dels Càtars.

18.45 h. Cloenda de la jornada.

20.30 h. Sopar medieval, amb la cuina dels càtars.