cabreraComment
 
Cabrera a la literatura
Exposició: Cabrera i les guerres carlistes Introducció Morella i Cabrera Programa d'actes
 

La vida de Ramon Cabrera ha inspirat a tot tipus d'escriptors a Espanya i l'estranger en el decurs del segle XIX quan éll va viure i, especialment, al segle XX i en el que va del XXI. Algunes de les obres literàries protagonitzades, o participades molt o poc, pel personatge són les següents:

Carta manuscrita de Cabrera al seu biògraf Buenaventura de Córdoba. 1845 Carta manuscrita de Cabrera al seu biògraf
Buenaventura de Córdoba. 1845
Cromolitografia de l'asalt carlista a Beseit, per Cabrera, Carnicer i Quilez, en 1834 Cromolitografia de l'asalt carlista
a Beseit, per Cabrera, Carnicer
i Quilez, en 1834
Cabrera, com a tinent general carliste Cabrera, com a tinent general carliste

ANDRÉS SORRIBES, Joan. "La Creu de Cabrera". Premi Enric Valor de Novel·la. Edicions Bromera. Alzira, 2002. Un relat fictici de com es movia Cabrera pel seu territori en el decurs de la Primera Guerra Carlina.

AYGUALS DE IZCO, Wenceslao. "El Tigre del Maestrazgo". Història - Novel·la. Impremta de D. Wenceslao Ayguals de Izco. Madrid 1849. Com diu el subtítol és una història - novel·la, que intenta ser una biografia rigorosa, però recull únicament la llegenda negra teixida sobre Cabrera. Joaquín Ayguals, germà de l'autor, va morir a Alcanar lluitant contra les forcés de Cabrera. Una columna de joves de Vinaròs s'havia desplaçat fins Alcanar a reforçar els liberals.

BAROJA, Pío. "Los confidentes audaces". Espasa-Calpe, S.A. Madrid, 1931.

BORROW, Georges Henry. "The Bible in Spain". Walter Scott Limited. Londres, 1900.

CARRANZA, Andreu. "L'hivern del Tigre". Editorial Planeta. Barcelona, 2004. Un jove arriba a Wentworth a visitar a Cabrera portant-li un mocador vermell. El pedaç li recorda la llunyana guerra civil.

CASTRO, Anton. "El testamento de amor de Patricio Julve". Editorial Destino. Barcelona.

CLEMENTE, Josep Carles. "Incidente en Wentworth". Magalia Ediciones. Madrid, 2002. Divertit entreteniment en el que un grup independentista català profana la tomba de Cabrera per agafar restes del general. La policia de Scotland Yard entra en acció.

DECOFRENTS, Víctor. (Pseudònim de Víctor Gómez Labrado). "Cabrera". Editorial Tres i Quatre. València, 1995. Eliseu Climent editor. Col·lecció El Grill, no 40. Sobre la base d'una anècdota inventada, però versemblant recrea la llegenda de Cabrera.

DOMINGO, Carlos. "El Tigre Rojo". Editorial Montesinos. Barcelona, 1991.

GONZALEZ DE LA CRUZ, Rafael. "El vengador y la sombra de Cabrera". Refutació del "Tigre del Maestrazgo", o sigue de grumet a general. Història - Novel·la de D. Wenceslao Ayguals de Izco. Impremta de Hernández. Madrid, 1849.

MAKEPEACE THACKERAY, William. "The Tremendous Adventures of Major Gahagan". Aquest rival de Charles Dickens va escriure la història d'un soldat que va de guerra en guerra; una d'elles és la Primera Guerra Carlista a Morella, trobant a Ramon Cabrera. Llibre accessible a la xarxa. Reimprès per Lightning Source UK Ltd.

MARTÍNEZ LAÍNEZ, Fernando. "El rey del Maestrazgo". Ediciones Martínez Roca. Madrid, 2005. Un periodista arribe a Wentworth a entrevistar al Comte de Morella, qui rememora la seua etapa en la guerra civil.

MUR, Ramón. "Sadurija". Alcañíz, 1990.

PÉREZ GALDÓS, Benito. "Carlos VI en la Rápita". Episodios Nacionales. Establecimiento tipográfico de la viuda e hijos de Tello. Madrid, 1905. "La venta de Mirambel", "La campaña del Maestrazgo" en Episodios Nacionales. Editorial Hernando, Madrid.

PERUCHO, Joan. "Histories Naturals". Edicions Destino. Barcelona, 1960.

TOMAS, Mariano. "La mariposa y la llama". Editorial Juventud. Barcelona, 1939.

VALLE INCLÁN, Ramón. "Sonata de Invierno. Memorias del marqués de Bradomín". Renacimiento. Madrid, 1924.

Gravat de les tropes de Cabrera assetjant Madrid, setembre de 1837 Gravat de les tropes de Cabrera assetjant
Madrid, setembre de 1837
Cabrera ofereix protecció a l'Expedició Reial per a passar el riu Ebre per Xerta, juny de 1837 Cabrera ofereix protecció a l'Expedició
Reial per a passar el riu Ebre
per Xerta, juny de 1837
 
Morella i Cabrera  Programa d'actes
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net