Centenari de la Coronació de la Mare de Déu
 
Provessó de Sant Julià davant de la Mare de Déu Provessó de Sant Julià davant de la Mare de Déu

 

L’any 2010 serà un any especial per a Morella per la commemoració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu. Es tracta d’un esdeveniment que els ciutadans de Morella pretenen viure de la manera més especial possible. El fervor i devoció per la Patrona s’apoderaran del municipi durant els últims dies d’agost. Un sentiment que unirà als morellans per a homenatjar la gran història de la Mare de Déu de Vallivana.

 

 

El fervor popular estarà present a Morella els últims dies d'agost El fervor popular estarà present a Morella els últims dies d'agost

 

Les celebracions per aquest esdeveniment ampliaran l’activitat religiosa durant els mesos d’agost i setembre El més destacat és que la Mare de Déu estarà en Morella els últims dies d’agost. La decisió va ser anunciada el passat 7 de gener, durant la festivitat de Sant Julià, patró de la localitat.. Durant 2010 es realitzaran tres Rogatives; la de maig, que s’ha mantingut i que els ciutadans de Morella ja han realitzat, i dos a l’agost, una per a pujar a la Mare de Déu i una altra per a tornar-la a Vallivana.

 

 

Réplica de la Mare de Déu a la Basílica Réplica de la Mare de Déu a la Basílica

 

L’alcalde de Morella, Ximo Puig i el Mossen de la localitat, José Ángel Pitarch van comparéixer en roda de premsa, el passat 3 de febrer, per a anunciar i valorar les distintes decisions. Puig va expressar que “hem buscat una decisió digna i adequada, sent fidels als sentiments que es té cap a la Mare de Déu". Segons l’alcalde, “la nostra voluntat és que siga una celebració molt important i, hem de viure-la des de la cohesió". Per la seua banda, Pitarch va manifestar que “hem volgut que siga un any especial, celebrant la Coronació des de la dignitat, la devoció i la màxima rellevància". El Capellà també va afirmar que “la pujada de la Mare de Déu és un gran bé per a la gent de Morella. Des de la Comissió que s’ha creat, ajudarem a viure este fet tan rellevant, necessari i significatiu".

 

 

Eixida de la Rogativa Eixida de la Rogativa

 

 

HISTÒRIA DE LA CORONACIÓ

 

José Ángel Pitarch també va explicar, breument, la història de la Coronació. En 1910, Roma va decidir coronar a la Mare de Déu, després d’estudiar la decisió durant uns set anys. En aquell temps, només les verges de Montserrat, la Mercé i Begonya, a nivell nacional, estaven coronades. D’aquesta manera, la Mare de Déu de Vallivana es va convertir en l’única coronada en el Bisbat de Tortosa. Uns anys després, també es va coronar la Mare de Déu del Lledó, encara que ja no pertany al mateix Bisbat. Roma va prendre esta decisió, per l’antiguitat de la imatge, la de la devoció i pels fets que se li atribuïen.

 

 

Els morellans aniran camí de la Verge Els morellans aniran camí de la Verge

 

 

ACTES DEL CENTENARI

 

Les decisions sobre els distints actes han sigut consensuades entre l’Església, l’Administració de Vallivana, els “Alets" -terme tradicional que prové d’Electes- de la Mare de Déu i l’Ajuntament de Morella. Per a la festivitat, s’ha creat una Comissió, formada per distints membres d’aquestes organitzacions. Els festejos s’iniciaran oficialment el diumenge 15 d’agost, amb una eucaristia. Abans, el 12 s’inaugurarà una exposició que farà un recorregut per la Morella del segle XX. El divendres 20 d’agost es realitzarà la baixada de la Rogativa, sent el dissabte la pujada de la Mare de Déu i la recepció al Pla dels Estudis. Des del diumenge al divendres següent, es realitzarà el Rosari. El dissabte 28 serà l’acte de celebració del Centenari de la Coronació. Durant la jornada, hi haurà una ofrena de flors, l’eucaristia, una processó i la presentació de la publicació del centenari. El diumenge 29 i el dilluns 30, tindrà lloc la tercera Rogativa de l’any, la de baixada de la Mare de Déu. La clausura del centenari serà el 8 de setembre, festa local, en el que se celebraran distints actes en Vallivana.

 

 

Arribada de la Mare de Déu a Morella Arribada de la Mare de Déu a Morella

 

 

Per a més informació sobre els actes, horaris o llocs on es desenvoluparan, obriu el pdf adjunt

 

Arxius relacionats
programa dactes (2).pdf
 
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net