Els masos de l'antic terme
Dena d'Herbeset
Inici Masos de l'Antic Terme Contactar
 
Dena de Castellons Dena de Coll i Moll Dena de la Font d'En Torres
Dena d'Herbeset Dena dels Llivis Dena de Morella la Vella
Dena de Muixacre Dena Primera del Riu Dena de la Pobla d'Alcolea
Dena de la Roca Dena Segona del Riu Dena de la Vespa
 
Link para descargar el flash
MASOS: Mas d'Adell, Mas d'Allepús, Mas de Bonfill, Mas de Darsa, Mas de Ferràs, Mas de Giner, Aldea d'Herbeset, Mas de Lluger, Mas de Molino, Mas de Nielles i Mas de Sànchez.
SUPERFÍCIE: Al voltant de 1.172 hes.
Situada al NE del terme de Morella. Els seus límits són: al nord, el terme municipal d'Herbés; al sud, la Dena de la Font d'en Torres; a l'est, el terme de Castell de Cabres; a l'oest, la Dena de la Pobleta i la Dena de Castellons.
CAPITAL: L'aldea d'Herbeset
És la més antiga de les tres aldees que hi ha al terme de Morella, l'origen de la qual és desconegut. Assentada a la falda d'un massís i orientada al sur cosa que permet que tinga sol tot el dia.El calvari, l'església i el propi poble constitueixen un conjunt força interessant. Actualment moltes cases s'han rehabilitat per part dels propietaris. Algunes són ara cases rurals ben preparades per gaudir de pau i tranquilitat. La major part de l'any no viu cap persones si no tenim en compte els cap de setmana. Altra cosa és a l'estiu quan acudeixen molts veïns a estiuejar.
AGRICULTURA: Pràcticament nul·la (no arriba a les 50 hes.) degut a la poca profunditat del sol, la climatologia i el despoblament dels masos.
RAMADERIA: És una dena dotada de bones zones de pastura. A més a més, altres que s'han afegit les darreres dècades. Consten al voltant de 350 hes. Cal resenyar que periòdicament es fa una subhasta del monte públic d'Herbeset, part del qual  també destinat a la pastura. Així aquesta dena és especialment ramadera. El principal problema és el despoblament i conseqüentment el descens dels ramats.
Darrerament s'ha incrementat el ramat boví en detriment del oví que era le predominant.
SILVICULTURA: Tots els masos tenen zones de bosc essent el pinar de primera qualitat. Cal destacar el pinar públic d'on cada any es pot traure una quantitat de fusta de primera qualitat prèvia subhasta.
ALTRES: En aquesta Dena es troba la Cova Fumada, a l'entrada del pinar públic. Té un accés xicotet per la falda de pins que hi ha al Barranc de la Mina.
"El Floro". Nascut a la Cerollera (Terol) en 1858 morí a la presó de Castelló en 1919. A partir de l'intent de matar a un company de treball per raons de perdre el seu lloc a l'empresa, comença una llarga llista de robatoris, atracament i malifetes per tot el terme. Fugí diverses vegades de la presó i es comportà sovint de manera molt violenta. Constitueix una autèntica llegenda a la zona.
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net