Els masos de l'antic terme
Dena de Muixacre
Inici Masos de l'Antic Terme Contactar
 
Dena de Castellons Dena de Coll i Moll Dena de la Font d'En Torres
Dena d'Herbeset Dena dels Llivis Dena de Morella la Vella
Dena de Muixacre Dena Primera del Riu Dena de la Pobla d'Alcolea
Dena de la Roca Dena Segona del Riu Dena de la Vespa
 
Link para descargar el flash
MASOS: Mas d'Amela, Mas de Bartolo, Mas de Bellmunt, Mas de Campello, Mas de les Covetes, Mas de Donís, Mas de Fusters, Mas de Gisbert, Mas de Guimerans, Mas de Lozano, Aldea de la Llèqua, Mas Gran, Mas de la Moleta, Mas de Moia, Mas de Muixacre, Mas de Salvassòria, Les Llomes, Gibalcolla i Mas de la Torre en Picó.
SUPERFÍCIE: Al voltant de 7.122 hes.
Està situada al S. del terme de Morella. Els seus límits són: al nord, amb la dena del Coll i Moll; al sud, el terme de Catí; a l'est, la dena del Coll i Moll i el terme de Catí; a l'oest, la dena dels Llivis i el terme d'Ares.
CAPITAL: L'aldea de La Llèqua.
AGRICULTURA: Les zones més fèrtils se situen al voltant dels masos com Campello, Mas Gran, Amela, La Llèqua, Donís i Guimerans. Com algunes àrees són perllongació de la dena dels Llivis, tenen característiques semblants. Així són zones fèrtils per als cereals i gramínies. També cal dir que des d'un temps ençà les zones conreades van decreixent. Açò és, en part, conseqüència del despoblament de masos habitats. Ara són al voltan de 250 hes..
RAMADERIA: És sens dubte el suport de l'economia d'aquesta dena. A més de tenir una extensió considerable apta per a la pastura, actualment s'ha vist incrementat el nombre de granges de porcs. També segueix tenint gran importància el ramat oví i cabrum, aquest a lez zones més abruptes, encara que el que ocupa el primer lloc és el ramat boví tenint en compte la gran extensió de monte baix i monte alt així com la vegetació tan acceptable per aquest tipus de ramat.
S'ha de mencionar que la dena té una ramaderia de bous i vaques braus, al barranc de Lozano i a Gibalcolla. S'aproxima a les 3100 hes. l'àrea dedicada a pastura.
SILVICULTURA: És la dena que posseix major massa forestal, si no considerem el monte de Vallivana. Hi ha gran abundància de carrasca amb la consegüent producció de gla que serveix per alimentar els ramats. Aquest era, cal dir-ho, un indicador de la qualitat de la carn del porc, en temps passsat. Actualment no té quasi importància per la producció en règim tancat.
ALTRES: Salvassòria va ser a la edat mitjana un xicotet poblat de cinc edificis. El seu origen és mozàrab i hi ha testimonis de la seua existència quan per aquesta zona passà el rei En Jaume camí de Peníscola. Tenia la seua pròpia parròquia. Actualment tot són ruïnes encara que es poden veure les restes d'un lloc admirable.
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net