Festes i tradicions
 
El calendari de les festes i tradicions morellanes està marcat sobretot per les celebracions religioses. Ha anat evolucionant amb el pas del temps, però seguix agrupat en dos cicles: un de festes que es fan tots els anys, i un altre extraordinari de periodicitat sexennal.
 
Festes del Calendari Anual L'Anunci Sexenni

Per Carles Ripollés

L'Anunci

L'any anterior al que toca complir amb el vot dels nostres avantpassats el poble es prepara. La primera manifestació sexennal és l'aparició dels Ninots en diversos carrers de la Ciutat els tres primers diumenges d'agost. Els ninots tenen un vers que explica l'escena, incloent la corresponent dosi d'humor sobre les coses que han passat en els darrers sis anys.

Al carrer de la Font, la vespra de la Marededéu d'Agost es posen els volantins, que son uns ninots articulats en un cabiró de cantó a cantó de carrer que es fan ballar manualment. Els volantins són un element molt característic del cicle sexennal.

El quart diumenge d'agost és l'Anunci. En principi, cada carrer feia un poc de festa després d'anunciar-se les Festes de l'any següent a la missa major de la Mare de Déu d'Agost. Eixes celebracions van anar evolucionant cap a la desfilada de carrosses actual. Les carrosses han seguit la mateixa evolució que la decoració dels carrers: primer amb brosta i després amb paper arrissat; primer amb cavalleries i des de 1921 ja n'hi ha amb tracció a motor.

Un dels elements més singulars és la immensa quantitat de confetti que es tira a la desfilada, sobre unes 80 tones, que deixen un gruix d'un o dos pams al carrer. Aquesta ingent quantitat de paper esclata en una batalla incruenta de colors on els dos perills principals són empassar-se una bona ració de metralla de paper i entropessar amb els obstacles que queden ocults sota la nevada de paper. Es tracta d'una tradició antiga perquè ja el 1897 està documentat que es van tirar confetti i serpentines.

En l'actualitat, primer es fa la missa, i cap a migdia el pregó solemne del ban de la Vila on es manifesta la intenció de complir el Vot. El pregoner fa la volta general per tota la ciutat. Per la vesprada hi ha la desfilada de carrosses amb la temible batalla de confetti.

Festes del Calendari Anual  El Sexenni
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net