Història de Morella
Marc geogràfic
Prehistòria i hª antiga Medieval Moderna Contemporània
 

Per Carles Ripollés

Mapa del terme municipal Mapa del terme municipal
Morella és la capital històrica de la comarca dels Ports.

El terme municipal, de 414 km2, és el més gran de la província de Castelló i un dels més grans de la comunitat autònoma Valenciana. El recinte emmurallat està a 1000 m d'alçada sobre el nivell del mar i el terme entre 600 i 1300 metres. La major part del terme desaigua al riu Bergantes, que és un subafluent de l'Ebre.

El municipi de Morella està dividit en denes i també té tradició la divisió en tres parròquies: Santa Maria, Sant Joan i Sant Miquel. A més, hi ha Xiva i Hortells, que van ser municipis independents fins a mitjans dels anys 70. Altres nuclis històrics del terme són Herbeset, la Llèqua, la Pobleta i Salvassòria.

La població és de 2931 habitants (gener de 2006) i per tant, la densitat de població és de 7 habs/km2, dels quals un 12% són estrangers, sobretot europeus (romanesos, alemanys i italians) i americans (brasilers).

Mapa de la comarca
 
Prehistòria i hª antiga
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net