Matias Sanguesa
 
Introducció
Introducció Biografia Programa d'actes
 

Morella, 1931. El 12 d'abril, la ciutadania s'alça republicana i elegeix al consistori democràticament. Dos dies després, es proclama a tota Espanya la Segona República. Un dels protagonistes, Matías Sangüesa Guimerà (1885-1937), comerciant que havia dedicat més de 25 anys de la seua vida a la política i a la causa republicana, serà l'alcalde d'aquest període a la ciutat.

Cessat pel govern al 1934 en uns moments molt complicats i retornat al seu lloc amb la victòria del Front Popular, Sangüesa es nomenat al març de 1936 President de la Diputació de Castelló, institució en la que li sorprendrà la guerra civil, ocupant també altres importants càrrecs. És una figura digna de conèixer, no només per les posicions que va tenir, sinó també pel seu pensament i obra política, i per aquest motiu es celebren a Morella aquestes jornades.

La creació d'escoles, la carretera de Morella a Castelló, la preocupació pel nostre patrimoni, l'obertura de la muralla, la celebració del sexenni... com si no hagueren passat els anys, Matías Sangüesa es un precursor clarivident dels elements que generaven i generen encara la decadència de les zones rurals, i va treballar dia a dia per millorar l'existència dels ciutadans i avançar en favor d'una major llibertat i igualtat entre les persones.

70 anys després de la seua mort, conferències, mostres, cinema i fins a una visita per la Morella republicana tractaran eixos dies de apropar-nos a aquest poc recordat personatge i a la seua època.

 
Biografia
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net