Abril2017
dldtdcdjdvdsdg
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Qué vols fer
quan vingues?
Recerca per tipus
Serveis Municipals
Agenda de Morella
CULTURA - TURISME - MUSEUS
Començament: Dijous, 9 de Febrer Fi: Dijous, 1 de Juny
Lloc: 11:00h, Entrada pel Reial Convent de Sant Francesc
Castell de Morella
Horari d'11 a 19 hores.


La importància del Castell de Morella va més enllà de les seves muralles i torres, va més enllà dels personatges, més o menys importants, que el van visitar, que hi van lluitar o, fins i tot, que hi van morir. La seva característica natural privilegiada, la mola on s'assenta, permet el control, i per tant el domini, del pas natural del mar a l'interior de la Península, i viceversa: és aquesta característica la que governarà tota la història del Castell.

La mola ja va ser habitada des d'antic, on en les seves proximitats s'han descobert troballes del Neolític, Bronze, Ferro i, com no, Ibèriques. Però es pot afirmar amb certa seguretat que al Baix Imperi, la mola ja tindria alguna mena de fortificació, sobretot parlant del s. III cap endavant. És en aquest moment quan comença la seva evolució i canvi. Romans, Visigots, Àrabs, i finalment Cristians, quan Blasc d'Alagó va aconseguir substraure el Castell del domini musulmà a la tardor de 1231. Fins ací es pot dir que l'evolució de la fortalesa va ser cultural, ja que en mil anys se van assentar quatre cultures diferents, quatre maneres de veure el món, que s'expressarien en les formes i funcions de la fortificació. A partir de la conquesta cristiana, i les seves reformes entre els ss. XIII-XIV, l'evolució estaria marcada seguint els avanços tecnològics en l'Art de la Guerra.

Amb la unificació de la corona al 1469, el Castell seria testimoni de totes les guerres de qualsevol tipus de la nostra història: la Guerra de les Germanies, la Guerra de Successió, la Guerra de la Independència, i les tres Guerres Carlistes, on l'última marcaria la fi de l'evolució del Castell, 1875. Tots aquests conflictes van provocar el canvi i les adaptacions oportunes a cada moment històric. Són els responsables de l'aparença actual del Castell.

Els personatges que ressonen per aquestes terres parlen per sí sols de la importància de l'enclau. Califes, mercenaris, senyors feudals, reis, prínceps, papes, generals, sants, han deixat la seva marca de manera directa, amb les seves accions, o indirecta amb les seves paraules. Abderraman III manaria construïr el Castell actual sobre les anteriors restes antigues. El Cid vindria ha saquetjar i devastar els camps al servei del reietó taifa de Saragossa, encara que no va aconseguir prendre la Ciutat. Jaume I, s'asseguraria el seu domini, front els interessos feudals del seu Majordom Blasc d'Alagó, atorgant-li el títol de Fidel, i altres privilegis. El Rei Ferran d'Antequera i el Papa Lluna es van reunir als seus peus, al Reial Convent de Sant Francesc, per solucionar el Cisma d'Occident, allà pel 1414. Per la mateixa època Sant Vicent Ferrer visitaria Morella per seguir amb els seus sermons i fer algun miracle que altre. Entre els seus murs va estar empresonat, i possiblement enverinat, el Príncep de Viana, que va poder ser rei d'Aragó i canviar la Història. Carles I, premiaria Morella pels seus valuosos serveis en la Guerra de les Germanies, amb els títols de Forta i Prudent. Felip V també premiaria Morella amb un mercat setmanal els dijous, pels seus serveis heroics a les seves pretensions a la la Corona Espanyola. Cabrera forjaria la seva fama universal per aquestes terres, quant va aconseguir la gran victòria front Oraa, a l'Estiu de 1838. Espartero també acabaria confirmant el seu ascens social, arribant a ser Regent, una vegada va acabar amb l'última resistència carlista d'Espanya, refugiada a Morella, a la primavera de 1840. Alfons XIII li conceriria el títol de Ciutat, gràcies als seus serveis en la tercera Guerra Carlista, defenent el Govern liberal.

Per tots aquests fets val la pena l'esforç de pujar per les seves pendents i escales, d'assomar-se per les seves aspitlleres, on el visitant podrà seguir els passos, i formar part, de la Història.


Tarifes 2013
General: 3,50€
Reduïda: 2,50€
Grups >30: 1,50€
Web oficial de la ciutat de Morella
Ajuntament de Morella   Test d'accessibilitat web www.tawdis.net aprobat   XHTML 1.0 Transitional vàlid www.w3.org   Morella.net   Morella.net   Ajuntament de Morella   Morella.net