964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

El Gremi de la Gent Gran protagonitza el dilluns del 54 Sexenni de Morella

Home/Cultura, Festa, Notícies/El Gremi de la Gent Gran protagonitza el dilluns del 54 Sexenni de Morella

El Gremi de la Gent Gran protagonitza el dilluns del 54 Sexenni de Morella

La Corronquina és la dansa d’aquest gremi, la qual ha tancat el Retaule acompanyada de les demés danses i quadres bíblics

Aquesta jornada està marcada per la celebració del Rosari de les Torxes, el qual acompanya a la Mare de Déu pels principals carrers de la ciutat

La jornada del dilluns del 54 Sexenni de Morella l’ha organitzat el Gremi de la Gent Gran. Este és un dels col·lectius més nombrosos de Morella i compta amb centenars d’agremiats. El Retaule d’aquest dia ha tingut com a protagonista a la dansa de la Corronquina, la qual ha tancat la desfilada, davant de la mirada de les autoritats. A més, en la jornada d’avui destaca el Rosari de les Torxes, que se celebrarà esta vesprada. Al Rosari participa un gran nombre de morellans i morellanes amb torxes i ciris que acompanyen la Mare de Déu de Vallivana pels principals carrers de la ciutat en la volta de confraria.

Pel que fa a la dansa de la Corroquina, és un ball típic de la cultura popular que interpreten joves amb antics vestits morellans. L’estil de ball, música i vestuari és semblant al de les jotes aragoneses. Precisament, en estos Retaules, els espectadors també poden presenciar la interpretació de la Jota de Morella, la qual es va recuperar per al 53 Sexenni, després de dècades en les quals no s’exhibia públicament. A més dels joves que ballen la Corronquina, l’altra figura fonamental d’esta dansa és la Rondalla de Morella, que amb la seua música i els seus cantadors, fan possible la interpretació de la dansa. Aquesta associació participa en molts dels actes de la Gent Gran.

El Gremi de la Gent Gran viu el seu tercer Sexenni, després que es fundara fa 12 anys i, se celebra en el dia que es denominava Dia de la Marquesa. El col·lectiu de la tercera edat de Morella destaca per ser molt participatiu i organitzar un gran nombre d’activitats al llarg de l’any.

Avui han participat en els actes han acompanyat a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i als membres de la corporació, la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, així com diputats autonòmics i provincials.

Homenatge al president del C. A. San Lorenzo de Almagro

Aquesta vesprada tindrà lloc un acte d’homenatge al morellà Emilio Bernat, President del C. A. San Lorenzo de Almagro. En aquest acte col·labora el Morella C. F. El qual, deu els seus colors blaugrana a aquest equip argentí des de 1950 quan el president va donar l’equipació a l’equip local.

En aquell temps, el club argentí estava presidit per Emilio Bernat Viñals, que havia nascut a Morella, però va haver d’emigrar. A causa d’un error, en la seua partida de naixement figurava el nom de Bernard i va haver de tornar d’Argentina a canviar-ho. El president va organitzar una gira del club per Espanya, per a tornar a la seua Morella natal i canviar aquell error en el seu cognom. A més, el club argentí va disputar un partit contra l’equip de la ciutat dels Ports, amb l’anecdòtic resultat de 0 a 10, i va regalar equipacions completes i balons. Des de llavors, el Morella C. F. vist de blaugrana, com el conjunt de Buenos Aires. Emilio Bernat va presidir este club entre els anys 1949 i 1951.

Esta curiosa història també ha acostat a Elba Bernat, filla de l’expresident de San Lorenzo, fins a Morella durant la celebració del 54 Sexenni.

2018-08-20T15:34:10+02:00 Agost 20th, 2018|Cultura, Festa, Notícies|