Cicle festiu a Morella
SANT ANTONI, LA SANTANTONADA
Festa medieval de foc, de dimonis i sants,
de música i de la vida al camp
L’any festiu de Morella s’obre al gener ambSant Antoni, festa integrada en el cicle de Les Santantonades dels Ports, un dels esdeveniments més antics, atractius i bells de la Comunitat Valenciana. És possible seguir des de Morella una ruta de Santantonadesentre els pobles propers, Forcall, Villores, Herbers, Ortells, Castellfort. Olocau, Vilafranca, Cinctorres, la Mata, Sorita, Portell, La Todolella … ja que la seva celebració es perllonga durant gener i febrer i els dies de la festa abasten tot un cap de setmana.
La festa a Morella se celebra el cap de setmana posterior a el dia de Sant Antoni (17 de gener). És la cita festiva per excel·lència de la gent de camp, festa medieval que uneix tradicions religioses i paganes. Divendres s’aixeca una monumental “barraca”, al costat de l’Església Arxiprestal, creada amb branques seques de pi i carrasca, sostinguda per un eix central que és un gegant tronc de fusta. A la nit s’escenifica La Vida d’el Sant, a la Porta dels Apòstols de l’Església Arxiprestal. Aquest Acte Sacramental compta amb gràcia les temptacions que va patir Sant Antoni. Després es cala l’enorme foguera que ofereix llum i calor en una nit de fred, mentre els dimonis corren en algaravia. Després es passegen els carrers morellanes acompanyant la música i la lletra de les tradicionals Albades morellanes, detenint la comitiva a la Casa Confraria de Pagesos per degustar les típiques pastes de Sant Antoni, el panoli acompanyades d’aiguardent de la zona i de moscatell.
A l’endemà, dissabte, es representen, recorrent els carrers morellanes, diverses activitats relacionades amb la vida al camp, el cultiu, la sega, la matança de l’porcí, elaboració d’embotits,ésLa Llaurà, el Mondongo.También s’escenifica el Contraban, paròdia d’aquelles trobades entre carrabiners i contrabandistes.
CARNAVAL
Morella s’omple d’imaginació, color i alegria
És una de les festes més divertides i concorregudes de l’any. El Carnaval de Morella és una tradició arrelada a la vida de ciutat emmurallada. Els morellans i morellanes es disfressaven criticant l’actualitat i a les autoritats i se celebrava de diumenge a dimarts anteriors a l’inici de el període de Quaresma, quedant suspesa la festa després de la Guerra Civil. Ara se celebra el primer dissabte de Quaresma, el següent cap de setmana de la celebració habitual d’aquesta festa que marca el calendari catòlic. La festa comença el divendres en els locals d’oci, pubs i discoteques i la gran desfilada es desenvolupa el dissabte a la tarda, recorrent els principals carrers. El Carnaval de Morella és únic, per celebrar-se un cap de setmana diferent, per haver recuperat el seu costat crític, sarcàstic i molt divertit, per la quantitat de gent que elabora disfresses d’una gran imaginació i perquè té com a senyal d’identitat una total llibertat organitzativa . La desfilada és obert i pot incorporar tot el món. A la nit, la música al carrer perllonga les hores de diversió i colorit. També se celebra, el mateix dissabte, però a la tarda, el Carnestoltes Infantil.
SEMANA SANTA
La solemnitat i el silenci de les processons
Complint la tradició de l’calendari religiós, la celebració comença el Diumenge de Rams amb la benedicció d’aquests símbols, que a Morella són branques de romaní, en el convent de Sant Francesc. A més, fa diversos anys que un grup de joves morellans ha promogut la realització de la Rompida de l’Hora,seguint les tradicions dels veïns pobles de Terol. Divendres, el Divendres Sant, es realitza el Via Crucis, conegut per Les Creus, ruta que transcorre pel castell. Les processons de Morella es caracteritzen per la seva solemnitat, austeritat, i per rigor de l’color negre de les indumentàries de la Confraria dels Dolors. A la processó de el Dijous Sant, els natzarens,curolles, porten a les mans un Misteri, símbol que representa els passatges de la Passió de Jesús. Cal destacar que aquesta processó és de les poques de la Comunitat Valenciana que conserva el pas de tots els Misteris de la Passió. El Divendres Sant se celebra, també de nit, la processó de el Sant Enterrament.
ROMERIES, ROGATIVES
Celebració de la primavera, benedicció de el cel, la terra i la vida
Amb l’arribada de la primavera Morella mira el cel i la terra. És temps de celebració d’un ampli calendari d’aplecs rotllos i primes. El primer dissabte del mes de maig se celebra la més multitudinària, la Rogativa a el Santuari de laMare de Déu de Vallivana, per a honrar la patrona de Morella. Centenars de persones recorren a peu els 25 quilòmetres que separen la ciutat de el santuari, situat al costat de la carretera N-232. La tornada, també a peu, es realitza el diumenge. La Rogativa és una tradició molt arrelada que se celebra tots els anys al maig, excepte quan Morella celebra el Sexenni. L’any sexenal aquest romiatge cobra una impressionant solemnitat i se celebra a l’agost. El poble morellà descendeix a el Santuari per traslladar la imatge de la Mare de Déu de Vallivana fins a Morella i celebrar les Festes de el Sexenni. La imatge roman a la ciutat fins al mes d’octubre que torna a ser traslladada a l’Santuari.
A més de la Rogativa, des del 25 d’abril, (Sant Marc), i fins el 10 de juliol (Sant Cristòfol) Morella obre el seu calendari de Rotllos i Primes. Consisteix en que algunes persones, bé per torn rotatori entre els habitants de les masies pròximes a les ermites o creus de terme, o bé per “promeses” que realitzen els morellans, reparteixen rotllos als assistents, realitzats artesanalment a força de pasta de farina , aiguardent i espècies. Cal destacar els peculiars adorns d’aquests rotllos, complint fidelment amb les tradicions. El territori de Morella està esquitxat d’ermites i Creus de Terme, pel que aquestes celebracions és estenen pràcticament tots els caps de setmana de primavera. Aquest cicle s’inicia a l’ermita de Sant Marc i cal destacar, entre altres celebracions, dels Apòstols de la Llàcua, l’1 de maig. Es tracta d’un petit poblat medieval, integrat per un conjunt de masies, on existia escola i Església. Aquesta festa congrega nombroses persones. El punt en comú d’aquestes tradicions és la benedicció dels quatre punts cardinals de el terme, un ritual que beneeix el cel, la terra i la vida.
EL CORPUS DE MORELLA
Tradició, bellesa i solemnitat des del Segle XIV
La celebració de Corpus Christi de Morella és, juntament amb la de València, la més antiga de la Mediterrània. El seu origen data de 1358 i encara conserva el seu ampli contingut de quadres bíblics. Se celebra el diumenge següent a l’Dijous de Corpus que marca el calendari catòlic. La vigília, el dissabte, se celebra La Degolla, On s’escenifica la matança dels Sants Innocents. La participació infantil és multitudinària, vestint una peculiar indumentària en blanc i vermell, i portant a la mà una espasa de fusta que “taquen” de safrà i aigua. La algaravia infantil recorre els carrers morellanes acompanyada d’una sèrie de personatges bíblics. El diumenge de Corpus cobra un especial colorit. A la tarda se celebra la Procesió General, En la qual participen centenars de veïns i veïnes. Aquesta comitiva representa escenes i a múltiples personatges de el Nou i Antic Testament, els Profetes. els Evangelistes, l’Arca de l’Aliança, els Apòstols, desenes d’imatges de sants, patrons gremials, Els Cirialots, Angelets, nens i nenes vestits d’àngels que omplen els carrers de pètals de rosa, i tot concloent amb el pas dela Custòdia sota pal·li. Cal destacar també el pas de l’Àliga, un dels símbols més emblemàtics i ancestral de la ciutat així com la desfilada dels quatre gegants de Morella, uns dels més antics de la Comunitat Valenciana.
EARLY MUSIC MORELLA
Academia i festival internacional de música medieval i renaixentista.
A finals de juliol té lloc una trobada musical a Morella entre el passat artístic de la Corona d’Aragó i el present de la ciutat que conserva una de les representacions més peculiars de patrimoni musical: les pintures de la Dansa de la mort. Motiu i excusa per situar l’Early Music a Morella, aquesta aventura musical està formada per la teoria i composició del segle XV, els inicis de la notació blanca, el còdex Montecassino, les músiques instrumentals o religioses a la banda de les villanellas, frottolas, madrigals i nadales, sense oblidar la música tradicional de tota la Mediterrània, tan necessària per a comprendre la complexitat cultural que caracteritza les persones d’aquest Mare Nostrum.
La combinació dels elements de la música històrica conjuntament amb la tradició oral, constitueixen l’essència de l’Early Music Morella. En cada edició, a més de l’Early Music Festival i l’Acadèmia, l’audiència pot gaudir d’una multitud d’activitats paral·leles (visites guiades, exposicions, conferències, sessions de jam, tallers …).
FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA D’ORGUE
Els sons celestials del‘Església Arxiprestal
Entre la primera i segona setmana del mes d’agost Morella celebra, des de fa més de 25 anys, un Festival Internacional de Música d’Orgue, que té com a punt de partida i eix dels concert l’òrgan monumental de l’Església arxipestral de Santa Maria la major. Construït per l’orguener de Queretes (Terol) Francisco Turull, és un dels instruments més importants i imponents de l’Escola Valenciana. Turull va començar a construir l’òrgan de Morella en 1717, concloent el seu treball en 1720. Aquesta peça barroca consta de quatre mil veus o tubs, i està formada pel gran orgue i la cadireta. A més de gaudir amb el seu so en el marc de Festival, l’òrgan sona en les festivitats de Morella i en la majoria de les celebracions litúrgiques dominicals. El Festival de Música va néixer de la mà de l’organista argentí Ricardo Miravet (Còrdova, 1930), qui durant anys va dirigir la restauració de l’òrgan de Turull. Miravet ha estat organista titular de Sant Germain de París i cada any porta fins a Morella a prestigiosos organistes i músics de cambra.
SANT ROC
Les festes de l’estiu, bous, música i molta marxa
Durant la meitat del mes d’agost se celebren cada any a Morella les festes de Sant Roc. Són les festes d’estiu, festes de carrer, de “bous per la vila”, tancaments, xarangues, orquestres i nombroses activitats que apleguen morellans i visitants. A més, el mes d’agost ofereix cada setmana diverses possibilitats d’oci. L’agost cultural, la Setmana de la Joventut, les festes de Sant Roc i la setmana d’Esport i Salut, que sol celebrar-se els últims dies del mes.
LA FIRA DE MORELLA
Privilegi del Rei Jaume I que avui és espai comercial ramader, agroalimentari i tota una atracció turística
A l’ocupar aquestes terres al segle XIII, el rei Jaume I d’Aragó va donar suport amb fermesa el comerç i la ramaderia, i va prendre una decisió que va marcar per sempre la importància de Morella. La ciutat compta amb el privilegi que atorgués el monarca el 6 de març de 1256 i que autoritzava a el poble morellà a celebrar un mercat setmanal i una fira anual de bestiar. La Fira de Morella se celebra el segon cap de setmana de setembre. La ramaderia sempre ha tingut gran transcendència en la vida dels morellans. Els fruits de la terra sempre han estat transformats per a la indústria pels homes i dones de el camp des de les explotacions agràries de caràcter familiar. Des de fa segles, en les gairebé quatre-centes masies de el terme de Morella s’ha depès de l’cicle anual agrícola: la sembra, la sega, els fruits, l’elaboració de farines, el pa, el vi …. I també del cicle vital dels animals, el pasturatge, la matança, la fabricació de formatge i de conserves, i la llana, element que ha enriquit a Morella, sobretot al segle XIX i principis del XX amb una important industrial tèxtil.
La Fira de Morella segueix sent un gran centre comercial i una de les cites de trobada més importants per a Castelló i les terres veïnes d’Aragó i Catalunya, convertint-se, a més, en un punt d’interès turístic. La Fira s’estén pel passeig de l’Albereda amb centenars d’espais comercials de sectors agrícola i ramader, agroalimentari i productes artesanals.
NADAL I REIS
Acomiadar l’any a Morella
El calendari morellà de Nadal ofereix múltiples possibilitats, des de les tradicions nadalenques, arrelades en les famílies, fins el càntic de Nadales pels carrers. Però el que marca aquestes dates és la celebració cada dia, d’alguna activitat dirigida a tots els públics.
L’inici del Nadal a Morella el marca la tradicional encesa de les llums de Nadal (sol fer-se el primer cap de setmana de desembre. Confirmar dates amb l’oficina de turisme telf. 964173032). La Perkutada sol acompanyar els Gegants, i els Gaiteros de Morella ambienten aquesta espectacular festa per donar inici a la temporada del Nadal. Així, al ritme de la música s’encendran els diferents trams de llum, fins a arribar al Pla dels Estudis on tindrà lloc el colofó final amb focs artificials.
Passar la Nit de Cap d’Any a Morella és una experiència inoblidable, rebre el nou any des d’una casa de turisme rural, o des de qualsevol dels hotels, restaurants i locals d’oci, converteix aquesta data en instant de diversió i molta màgia.
I comencem l’any amb la Cavalcada de Reis de Morella, una de les més curioses de la Comunitat Valenciana, on els patges reials s’enfilen als balcons amb escales per fer arribar els regals als nens.
A més a més, durant la primera setmana de gener se celebra Jocambient: consisteix en un macro espai de jocs infantils.