
Història
Extracte de Serafín Gamundí: “La comarca dels Ports”, Fundació 50 Sexenni, 1994.
Aquest lloc es de fundació àrab, i els cristians que el van conquerir augmentaren el seus casalicis i població. En Blasc d’Alagó el va donar en 1233 a Joan d’en Brusca, Senyor d’Albocàsser, per a ser repoblat, el qual va atorgar la carta Pobla per al poble en pocs anys.

Escut d’ortells
Els Brusca, també comtes de Creixell, son la família que generaren el gran tronc dels senyors d’Ortells, sent el més rellevant dels seus membres Dalmaci Creixell, que en 1212 va prendre part en la batalla de las Navas de Tolosa, on va morir heroicament.
Ortells va ser un dels llocs de senyoriu, pertanyents a la titularitat de “Llocs de Cavallers”, dins dels Termes Generals de Morella, baix la protecció dels Brusca, primer, i Creixell, després, els quals habitaven la Casa-castell coneguda com a tal que encara s’alça en la Plaça central del poble.
Fins a mitjans del segle XIX, el senyor d’Ortells va gaudir d’aquest privilegi feudal de domini sobre la població, però a partir de la derogació dels privilegis, va vendre les seues possessions i es va absentar de la zona.
Com a moments a ressenyar, Ortells no es va lliurar de ser conquerida el 12 d’agost de 1835, per les tropes carlines del general Quílez.
Actualment, Ortells es un poble integrat dins el terme municipal de Morella, disposant del representant designat per l’ajuntament per a gestió de la localitat.
L’escut d’armes de la població, donada la seua antiguitat i el canvi de titularitat dels senyors del lloc, ha sofert moltes modificacions al llarg del temps, al ser diferents els motius parlants de cada familia. Antigament era una corpulenta carrasca en el centre, encara que en els darrers temps es una pomera centrada en l’escut, recordant les celebres pomes de “morro de llebre” molt popularitzades a la població des de fa molt de temps.
Gastronomia

Poma de “morro de llebre”

Olla d’Ortells

Coqueta de panoli
Ortells es un poble que conserva part de la seua gastronomia dins del que es el típic àmbit dels exquisits plats que integren els pobles de l’interior, a la comarca dels Ports.
Al terme, hi ha una fruita, coneguda como poma de “morro de llebre”, que tradicionalment ha tingut molta fama dins i fora de les nostres fronteres, per ser una poma de reduïdes dimensions i amb la forma allargada en la part de baix, que recorda al morro del conegut animal i que te un gust molt apreciat per la gent entesa. Poc a poc, el seu cultiu s’ha anat abandonant i a dia d’avui només es pot trobar en algun dels horts de la localitat.
Hi ha que fer evident referència a les seues pastes, representades per la típica coqueta de panoli. Aquesta peça, de forma plana i arrodonida té una pasta feta per 1 mida d’aiguardent, 2 mides d’oli i 3 cullerades de sucre per a 150 grams de farina. La pasta es caracteritza per que te que ser molt ben amassada i colpejada contra la taula en repetides ocasions per trencar la massa i donar-li la seua textura característica.
Per als moments del dur hivern dels Ports, a Ortells ha existit també la tradicional elaboració de l’Olla d’Ortells, plat amb molts d’ingredients i calories per poder resistir les baixes temperatures.
Podeu veure el vídeo que us deixem per a que conegueu la seua elaboració.
Festes

Processó de Sant Antoni i Sant Blai

Gitanetes d’Ortells

Sant Antoni i Sant Blai
Ortells te diverses festes que cal destacar per la gran afluència de gent que acudeix, sobretot, fills d’Ortells que aprofiten la data per acudir al poble a gaudir de la festa del patró.
SANT BLAI: 3 de febrer.
SANT ANTONI: 4 de febrer.
FESTES D’ESTIU: Segona quinzena d’agost.
ROGATIVA A LA BALMA: 27 de setembre.
Melodies típiques d’Ortells
Melodía 1
Melodía 2