
Història
Extracte de Serafín Gamundí: “La comarca dels Ports”, Fundació 50 Sexenni, 1994.
La població de Xiva és d’origen àrab, i segons conta una llegenda es va construir tota la població als voltants del “Molí de la Cadireta o de Dalt”, que va ser la primera casa en construir-se.
En 1232 va pertànyer al poble musulmà i va ser conquistada per D.Blasc d’Alagó, qui el 10 de gener de 1249 va concedir la carta pobla en favor de Sancho de Lenda. En 1279 el rei D.Pedro III el Gran va donar als veïns de Xiva el dret de vassallatge, el seu senyor feudal era Sancho de Lenda.
Va ser fusionada a Morella el 13 de maig de 1287, passant poc després a se un carrer de eixa població. El 29 de juny de 1707 pel Decret firmat pel rei Felipe V li va ser concedida la independència, amb este Decret se li van abolir tots els furs d’Aragó i València.
Actualment Xiva és un poble integrat en el terme municipal de Morella, tenint un alcalde de barri que representa al de la capitalitat, nombrat per aquest.
És un lloc situat a la ribera dreta del riu del seu nom, a una altura de 850 metres. Els seus carrers estan ben pavimentats i les cases es troben en perfecte estat, la major part estan restaurades.
Xiva va tindre un hospital ubicat en la casa n.24 del carrer Major, on atenien i ingressaven els malats més necessitats de la localitat. En la entrada es pot trobat un arc de mig punt sobre el que hi ha una llosa de 1551, que podrie provenir d’alguna tomba funerària, ja que antigament el cementeri estava ubicat on avui és el carrer Major.
En el seu escut d’armes apareix una todella, este escut és una cartela de camp ras coronat en la part superior, i en la part inferior la envolten dos palmes creuades per la seua base.

Escut de Morella

Truita de Xiva
Gastronomia
Un dels plats més peculiars i a la vegada més característics de la nostra gastronomia es la Truita de pataques. No es una truita normal en la seua elaboració, donat que a la majoria dels llocs la pataca es fregís apart de la mateixa truita. En aquest cas les pataques tallades i l’ou batut van junts a la paella. A partir d’eixe moment, una bona cuita, que pot arribar a durar una o dues hores, depen de la quantitat possada, quant més lenta millor, farà eixir un dels plats més buscats i apreciats pels gastronoms de la zona.
Festes

Danses Quinqueni

Mare de Déu del Roser

Gegants de Xiva
Xiva te diverses festes que cal destacar per la gran afluència de gent que acudeix, sobretot, fills de Xiva que aprofiten la data per acudir al poble a gaudir de la festa dels patrons.
EL ROSER I EL SALVADOR: Segon diumenge d’agost.
QUINQUENI: Cada 5 anys, dins les festes del Roser i El Salvador. L’any 2020 serà el pròxim.