964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

Morella beneeix el panoli de Sant Antoni

Home/Cultura, Festa, Notícies, Societat/Morella beneeix el panoli de Sant Antoni

Morella beneeix el panoli de Sant Antoni

El darrer dels actes previs abans de la celebració de la Santantonada

La ciutat de Morella du a terme avui dijous la benedicció del panoli de Sant Antoni, el darrer dels actes previs a la celebració de la Santantonada que començarà demà divendres a la nit. Amb la presència dels Majorals organitzadors de la festa, les autoritats i convidats dels organitzadors, s’ha procedit a la benedicció de les casquetes o ferradures amb confitura de carabassa, els rotllets i les coquetes de panoli, un dolç típic dels Sant Antonis d’arreu de la comarca dels Ports fet amb farina, oli, sucre i aiguardent, a més a més del farcit de confitura en algunes de les peces. L’acte ha tingut lloc a la Casa Confraria de la localitat.

Després de l’entrada de la Brosta el dissabte passat, les dos jornades dedicades pels Majorals a pastar l’esmentat panoli al forn i avui amb la benedicció del mateix, culminen els actes més íntims però entranyables per als seus protagonistes, la majoralia, que precedeixen al Sant Antoni morellà. Demà divendres, a la Plaça de Sant Miquel es procedirà a la construcció de la Barraca que cremarà per la nit una vegada conclosa la representació de la Vida del Sant que tindrà lloc a la porta dels Apòstols de l’Arxiprestal, a les 20h. de demà. Acabada la representació, Sant Antoni acompanyat de Morondo serà dut fins a la plaça de Sant Miquel pels dimonis i tota la cort infernal on seran simbòlicament cremats a la foguera que il·luminarà i calfarà la gelada nit morellana.

Els actes del divendres a la nit acabaran amb l’Estudiantina a la mitja nit i, posteriorment, les tradicionals ‘Albaes’. El dissabte al matí es celebrarà la Missa i Processó i, una vegada finalitzades, el Retaule de les Grupes i la Benedicció dels animals. Per al dissabte a la vesprada queda un dels actes més populars i esperats del Sant Antoni a Morella: la representació del Contrabando amb la llaurà i la sembrà, el mondongo, l’agostera i la Cucafera. Els actes estaran amenitzats per la Colla de Dolçainers, la Rondalla de Morella i l’Associació Musical Mestre Candel. Un sopar de germanor i un ball popular a l’Espai Firal posaran el punt i final als actes de dissabte.

Programació d’actes de Sant Antoni a Morella

El divendres, 17 de gener comença la jornada amb la vestida de la barraca a la plaça de Sant Miquel. A la vesprada, a les 20.00 hores comença la pujada dels diables de la maça i la Cucafera des de la Casa la Confraria fins a la plaça de l’església. A continuació es representa la Vida del Sant i Santantonà des de la plaça de l’església fins a Sant Miquel on tindrà lloc la Cremà de la barraca. Després, es podrà torrar carn a les brases de la barraca.

El dissabte és el dia que concentra més activitats del Sant Antoni. A partir de les 00.00 hores la tradicional Estudiantina amb la Rondalla de Morella i degustació del panoli i a les 02.00 hores, tradicionals albades pels carrers de la ciutat. A les 10.00 hores, despertà a càrrec dels Gaiteros de Morella. A les 10.30 hores, pujada del Sant des de la Confraria fins a la Basílica Arxiprestal. A les 11.00 hores, Missa baturra predicada per Mossèn José Ángel Pitarch. En finalitzar, Baixada del Sant i repartiment de panoli. A les 13.00 hores, retaule amb la participació de les Grupes i l’Associació Musical Mestre Candel i la benedicció dels animals. A les 16.30 hores, representació del Contrabando, la Sembrà i la Llaurà, la Gostera i el Mondongo. A la nit, sopar de germanor a l’Espai Firal amb orquestra i discomòbil.

El diumenge a les 11.30 hores, missa en honor als confrares i majorals que ens han deixat.

2020-01-16T16:16:49+02:00 Gener 16th, 2020|Cultura, Festa, Notícies, Societat|