964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

Morella presenta la restauració de la Porta dels Apòstols amb un vídeo mapping

Home/Cultura, Festa, Notícies, Turisme/Morella presenta la restauració de la Porta dels Apòstols amb un vídeo mapping

Morella presenta la restauració de la Porta dels Apòstols amb un vídeo mapping

La investigació prèvia a la restauració va obtindre una menció especial d’Europa Nostra

La restauració de la Porta dels Apòstols ha consistit en la neteja de la façana, la rehabilitació estructural i la recuperació de la policromia original

El vídeo mapping ha sigut un espectacle d’imatge i so projectat sobre la façana de la Basílica

La restauració de la Porta dels Apòstols s’ha donat a conéixer amb la projecció d’un vídeo mapping. Les imatges combinades amb la música han construït aquest artístic conjunt que aprofita les noves tecnologies per a veure d’una manera única aquest monument tan important del gòtic valencià.

Així, la façana de la Basílica Arxiprestal de Morella s’ha il·luminat per a mostrar diferents imatges que interactuen amb els elements d’aquesta en un acte espectacular, la qual ha servit com a presentació i posada de llarg de la restauració que s’ha realitzat durant els últims mesos.

En aquest acte han estat presents la Directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga, la subdirectora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i), Gemma Contreras, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, la resta de la corporació, el Director Tècnic del projecte, Vicente Dualde, i l’Arxiprest de Morella, Jose Angel Pitarch.

D’aquesta manera, Rhamsés ha destacat que “la restauració de la Porta dels Apòstols és una de les actuacions més importants de recuperació del patrimoni que s’han realitzat a Morella en els últims anys”. Així, l’edil ha explicat que “la Basílica Arxiprestal de Morella és un dels principals monuments de Morella i aquesta actuació era molt necessària per a mostrar-la i posar en valor el patrimoni arquitectònic i artístic de la nostra ciutat”. Rhamsés ha recordat que “cal cuidar i conservar el patrimoni que ens van deixar els nostres avantpassats, de manera que aquesta obra consolida l’estructura de la porta i mostra les restes de la policromia original de la mateixa que han sobreviscut a centenars d’anys exposada a les condicions climatològiques de Morella”.

Aquesta actuació ha suposat molt d’esforç i treball i ha comptat amb un pressupost de 661.500,27 euros per a reparar diferents aspectes de la porta. Així, l’obra es va separar en dues fases, la primera de les quals va tractar de netejar tota la façana i la segona va estar més centrada en el treball amb els pigments de la policromia de la porta en general i específicament del timpà. A més, en l’estudi previ es van utilitzar les tècniques més avançades per a escanejar la façana sencera en tres dimensions, la qual cosa mostra la complexitat d’aquest projecte.

Cal recordar que el passat mes de maig l’IVCR+i va rebre una menció especial d’Europa Nostra a la investigació prèvia a l’obra. En aquesta han participat diferents entitats de reconegut prestigi en cadascuna de les seues àrees d’actuació a Espanya, Romania i Itàlia. Aquestes han sigut el consorci liderat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), compost per El National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania), l’Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH, Espanya), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya), el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya) i el Conservation Technologies Division of Elengroup (El.En. SpA, Itàlia). Aquest ha donat lloc a un grup de treball ben equilibrat i interdisciplinari, en el qual cada institució ha aportat el seu coneixement i experiència, sense la qual, no hagués estat possible el desenvolupament d’aquest projecte.

2019-08-15T11:00:43+02:00 Agost 15th, 2019|Cultura, Festa, Notícies, Turisme|