964 16 00 34 - Carrer Segura Barreda, 28, 12300 Morella, Castello|ajuntament@morella.net

Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa

Home/Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa
Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa 2019-10-14T12:37:21+02:00
ProgramaExposicionsCinemaInscripcions

Per què aquest congrés?

El 2019 fa 40 anys de l’inici del procés autonòmic valencià. El 9 de gener de 1979, a la ciutat de Morella, ho acordà, per unanimitat, el Consell del País Valencià. 

El 17 de març de 1978 el Rei d’Espanya i el president del govern espanyol van signar el reial decret-llei pel qual s’aprovava el règim preautonòmic, i es creava el Consell del País Valencià, la nostra Generalitat provisional. Es constituïa, per primera volta, des de la desfeta d’Almansa (1707),un govern de valencians i valencianes i per a valencians/nes, un embrió, si es vol, però, que superava la imposada divisió provincial i, que, com a germen d’autogovern, havia de conduir el País Valencià cap a l’autonomia plena.

El preàmbul del reial decret- llei reconeixia que “el País Valencià ha manifestat  reiteradament en diferents moments del passat i en el present la seua aspiració a comptar amb institucions pròpies”. Acceptava i beneïa el desig persistent dels valencians de recuperar la sobirania, des del segle XVIII, amb les temptatives del XIX i les reivindicacions i projectes del XX.

El Consell del País Valencià va nàixer amb un amplíssim suport parlamentari i amb reduïdes competències. No obstant, anà  configurant-se com a la primera institució democràtica del País de les valencianes i els valencians. I, va anar donant passos per a bastir una autonomia plena, portat del pregon convenciment de què l’autogovern, era la forma de consolidar i aprofundir la democràcia, de conformar un nou Estat autonòmic, que aproximara més el poder al poble i d’ajudar a la construcció d’una Europa més propera i democràtica. 

Per això, s’adoptà, com a programa d’actuació, els acords entre la Junta Democràtica del País Valencià i el Consell Democràtic del País Valencià de juny de 1976, a l’hora de constituir la Taula de Forces Polítiques i Sindicals per al trencament democràtic. Aquells pactes preveien  per al nostre País un “procés propi constituent, amb la creació immediata de la Generalitat provisional” amb una Assemblea constituent que “serà l’encarregada de confeccionar l’Estatut d’Autonomia, que haurà de sotmetre’s a votació de tots els valencians en un plebiscit lliure i objectiu”.

La Presidència del Consell es va consagrar a donar cos i forma a un anhel difús però ample d’autogovern, a començar la retrobament del poble valencià. Per aquesta raó s’impulsà el Compromís Autonòmic el 1978, que signaren el PSPV-PSOE, UCD, PCPV, AP, UDPV, P. Carlí, PTPV, ORT i PSUPV acordaren decantar-se “per la utilització de la via constitucional establerta a l’article 151”. I, d’acord amb la via del 151 de la Constitució, insisteixen en què el Consell prenga la iniciativa en el procés “tan aviat com siga possible”. De fet, aquell dia va ser presentat i lliurat al President del Consell l’avantprojecte d’estatut, anomenat de Morella, elaborat pels professors de dret constitucional de la Universitat de València i que serví de base al futur Estatut.

Això es va acomplir a la ciutat de Morella el 9 de gener de 1979

El Ple extraordinari i emblemàtic del Consell del País Valencià fou celebrat a la capital dels Ports per decisió del Gabinet de la Presidència per tal de reconèixer les arrels i homenatjar el símbol que era i és, una antiga vila reial de gran importància històrica, cultural i econòmica, a la qual precisament l’absolutisme centralista i la manca d’autogovern havia aïllat i ensorrat. Des del fort fonament històric morellà es pretenia enlairar tot un País cap al futur. Per això, la sessió es va fixar el 9 de gener, ben prop de la diada –Sant Julià- en què la capital d’Els Ports commemora el seu aniversari de la Conquesta jaumina.

Sens dubte la celebració del 40 aniversari del començament del procés autonòmic servirà per a un millor coneixement de l’Estatut, les institucions valencianes, la construcció de l’autogo­vern, i també de la història valenciana en general i de la configuració d’una nova Europa.

Un congrés destinat a la participació de…

 • La comunitat acadèmica en general i especialment de les àrees de coneixement de les ciències jurídiques, socials, històriques i humanístiques.
 • Els representants polítics i institucionals.
 • Els representants de la societat civil organitzada i del teixit associatiu.
 • Els professionals de les administracions públiques.
 • Públic en general interessat en la qüestió.

  Objectius del congrés

 • Posar en valor l’autogovern del poble valencià des d’un punt de vista històric, social, cultural, polític i jurídic.
 • Commemorar els 40 anys de l’inici del procés autonòmic i dels primers avantprojectes d’Estatut d’Autonomia, com els anomenats d’Elx i de Morella.
 • Definir i analitzar els reptes de futur que es poden plantejar entorn al desenvolupament de l’autogovern del poble valencià i les seues institucions.
 • Reflexionar sobre el futur de l’articulació territorial de l’Estat i avaluar l’actual model autonòmic des de la perspectiva valenciana en el marc d’Europa.

Els eixos vertebradors del congrés de Morella

El congrés estarà organitzat sobre cinc eixos principals: un centrat en el cas concret dels inicis de l’autonomia valenciana, amb aportacions que exploren els fets, el camí i l’entorn social; un segon sobre els antecedents de la reivindicació de l’autogovern al llarg del segles XVIII, XIX i XX; un tercer obre els processos i experiències descentralitzadores o autonòmiques als països més pròxims com a l’antiga Corona d’Aragó: Catalunya, Aragó, Sicília, Sardenya i Nàpols i sobre institucions o experiències similars o divergents a la resta d’Europa occidental (singularment, Irlanda, Bretanya, Vall d’Aosta, Flandes). Un quart que estudiaria i presentaria  les realitats i aspiracions de la ciutat de Morella d’aquell moment. I, finalment, el futur, a nivell europeu de les autonomies, les regions, els pobles i les nacions.

Metodologia

Les sessions del Congrés empraran la metodologia de ponències i taules redones amb la participació posterior del públic assistent.

Organització i finançament

La comissió organitzadora del congrés esta presidida pel Sr. l’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i forment part de la mateixa  Alfons Llorenç en les tasques de comissionat, i Ausiàs Llorenç Palau com a  coordinador,.

El congrés esta finançat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana.

En l’organització, col·laboren també la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat d’Alacant i la Universitat de València. També comptem amb la col·laboració d’altres institucions públiques (Presidència de la Generalitat Valenciana; Corts Valencianes; Diputació Provincials de Castelló) i acadèmiques i culturals (Acció Cultural del País Valencià), Societat Castellonenca de Cultura, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Consell Valencià de Cultura i la Càtedra de Dret Foral Valencià).

Calendari i organització de les sessions

El Congrés se celebrarà del divendres 25 al diumenge 27 d’octubre de 2019. La sessió inaugural serà presidida pel Molt Excel·lent President de la Corts Valencianes i la cloenda pel Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana.

Les sessions se celebraran a la ciutat de Morella, en espais municipals, on es va celebrar el Ple del Consell fa 40 anys.

Activitats complementàries durant el congrés

CICLE DE CINEMA « FA 40 ANYS »

PEL.LÍCULES:

 • Furtivos.(1975)
 • La Escopeta nacional (1978)

EXPOSICIONS:

 • Dones en la transició.
 • 40 anys de les primeres eleccions democràtiques
 • Nosaltres, 30 anys de l’Estatut d’Autonomia
 • Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià.

Comissió organitzadora:

President, Sr. l’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés

Comissionat, Alfons Llorenç

Coordinador, Ausiàs Llorenç.

(INFORMACIÓ: Tlf. 964 17 31 17 info@casesdemorella.com)