El Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista oferirà 11 concerts, 3 conferències, una taula de debat i diverses activitats, del 22 al 28 de juliol, a càrrec de prestigioses formacions, músics i ponents

Actuaran Capella de Ministrers, Pablo Márquez, Acadèmia CdM, Patrizia Bovi, Delia Agúndez & Eduardo Egüez, Marc García de Paz amb el Cor Early Music Morella, Ensemble Andalusí Ibn Badja, hi haurà un Bureo, trobada de música i dansa tradicional

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, es prepara per celebrar l’onzena edició d’aquest esdeveniment artístic que acollirà nombrosos concerts, conferències i diverses activitats a càrrec de prestigioses formacions, músics i ponents; i que en el vessant educatiu promou l’accés a una formació d’excel·lència en música antiga a la ciutat castellonenca del 22 al 28 de juliol.

La programació es desenvoluparà sota el lema ‘Mediterrània’ i abordarà un vast patrimoni artístic, que s’ha desenvolupat als països que banya el mar Mediterrani, des de la música tradicional, renaixentista i barroca. Una proposta que celebrarà la interculturalitat forjada durant segles i reivindica la vinculació entre la música culta i tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

El festival oferirà onze concerts, tres conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. El curs, amb classes de cant, direcció coral, dansa, orgue, flautes, violes de mà, tiorba, guitarra, d’interpretació de música tradicional, tallers…, és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa. Està oberta a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i de recerca i abasta diversos repertoris que potencien el mestissatge cultural.

Early Music Morella comptarà amb la presència de rellevants formacions, músics i cantants com Capella de Ministrers (amb dos concerts a la llum de les espelmes amb els programes Mediterrània i El collar del colom el divendres 22 i el dissabte 23 a les 22.30h), el Bureo, una trobada de música i dansa tradicional (dissabte 23 a les 19.30h), Pablo Márquez (diumenge 24 a les 13h), Acadèmia CdM (dia 24 a les 19.30h), Patrizia Bovi (dilluns 25 a les 19.30h) ), Delia Agúndez & Eduardo Egüez (dimarts 26 a les 19.30h), Marco García de Paz dirigint al Cor Early Music Morella (dimecres 27 a les 19.30h), Ensemble Andalusí Ibn Badja (dia 27 a les 22.30h), (dijous 28 a les 12h) i la cloenda amb l’espectacle La dansa de la mort (dijous 28 a les 19.30h).

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, vol “animar totes i tots a gaudir d’aquests nous concerts a l’exterior de la Basílica Arxiprestal de Morella i a la llum de les espelmes” i ha aprofitat per “felicitar l’organització d’Early Music Morella per continuar innovant després de les 10 edicions celebrades”.

Carles Magraner, director artístic d’Early Music Morella, ha assegurat que “estem molt satisfets perquè la programació reuneix formacions, artistes i personalitats de referència al panorama musical nacional i internacional”. Magraner ha subratllat que “la mar Mediterrània presidirà Morella als concerts i cursos d’aquesta edició com a lema i metàfora de la gènesi de la nostra cultura i la nostra música”.

Diàlegs mediterranis

El festival també comptarà amb diverses conferències, la inaugural, sota el títol Diàlegs mediterranis, estarà a càrrec del crític musical Juan Angel Vela del Campo i el musicòleg italià Dinko Fabris, el divendres 22 a les 17.30 h; una taula rodona, La modernitat de la música antiga, estarà moderada per Vela del Campo i hi participaran Susana Castro, musicòloga i directora de la revista Melómano; Javier Marín, Catedràtic de la Universitat de Jaén i director del FeMAUB; i Maria del Ser, doctora en Educació Musical, Ràdio Clàssica RTVE, el dissabte 23 juliol a les 17.30 h.

Així mateix, Patrizia Bovi oferirà la conferència Are we singing medieval music according to the treatises? [Estem cantant música medieval segons els tractats?], el diumenge 24 a les 17.30 h; i David Mesquita abordarà El contrapunt improvisat al Renaixement, el dilluns 25 a les 17.30 h. En aquesta intensa setmana també hi haurà una masterclass de cant àrab-andalusí, dirigit per Fayçal Benkrizi i Zine Eddine Labdaoui, actuacions per gaudir de les músiques renaixentistes, jam sessions medievals, i diversos tallers de difusió de la música antiga.

Artistes i cursos

Molts dels artistes que actuaran al festival oferiran en aquesta setmana nombrosos cursos: de flauta de bec, cant gregorià, medieval, napolità, renaixentista i barroc; cor i direcció coral, orgue, clau, sacabuche, viola d’arc, vella, viola da gamba, i viola de mà, tiorba i guitarra; així com interpretació de música tradicional amb cant i percussió mediterrània; llengüeta doble, rondalla, dolçaina; música modal i andalusí, kanun, oud; percussió; i ritme i música persa; i tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal; el ritual a la Mediterrània; escriptura medieval; manteniment d’instruments; música antiga per a nens i famílies i música de la tradició mediterrània i balcànica a ESO i batxillerat.

Presentacions a París i Fez

Early Music Morella es va presentar a l’Institut Cervantes de París per impulsar la internacionalització del festival i compartir les activitats i el programa d’aquesta edició en un país que és un referent en la música antiga i en la protecció del sector cultural. El projecte també es va presentar a l’Institut Jamai de la Musique et d’Art Choregraphique, al Conservatoire National de Musique i al Palais Faraj de la medina de Fes el març passat.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclàssica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC ), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), La Seu dels Ports de la Universitat Jaume I, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Càtedra Xina, Fundació Baleària, Renomar, Turisme Comunitat Valenciana, Fundació Cultural CdM, Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i Associació Àmbit .

Agenda

[tribe_events_list limit = “8”]

Cap de setmana cultural a Morella

El dissabte 8 d’octubre, Cita a Morella Ánima, cor i vida amb Joan Guerrero, Julio Carbó i Miguel Ángel Troncho L’Associació Musical Mestre Candel oferirà un concert al placet de l’església el diumenge a les 12.30 hores Torna el cinema al Teatre Municipal amb la...

La 764a Fira de Morella, tot un èxit

Esta és la fira més antiga de la Comunitat Valenciana i promociona el sector primari com un dels motors econòmics de la comarca dels Ports La ciutat de Morella ha viscut un intens cap de setmana amb la celebració de la 764a edició de la fira. Després de tres anys,...

Inaugurada la 764a Fira de Morella

La fira és una gran aparador de productes de la zona i serveix també per a reivindicar el sector primari de la comarca dels Ports Es tracta d’una de les fires més antigues i importants de la Comunitat Valenciana La 764a Fira de Morella ha quedat inaugurada aquest matí...

El sector primari, protagonista de la 764a Fira de Morella

Aquesta és característica per l’exposició de ramat i dels productes típics de la zona dels Ports La Fira de Morella rebrà milers de visitants durant el cap de setmana dels dies 10 i 11 de setembre La 764a edició de la Fira de Morella última els preparatius per a...

La Fira de Morella prepara la seua 764a edició del 10 i 11 de setembre

A les 12.30 hores s’iniciarà la cercavila amb l’Associació Musical Mestre Candel que donarà pas a la inauguració El diumenge tornarà el concurs de gossos pastors al prat de l’Albereda a les 11.00 hores La Fira de Morella arribarà a la seua 764a edició els pròxims dies...