La cuina morellana
Descobreix on està Morella i els diferents accessos a la localitat
SAVIESA A FOC LENT
Ací batega la vida en el camp, les masies, els cultius, les ramaderies de boví, oví i porcino, les pastures, la caça, un bon foc en la ximenera, un clima perfecte per a les carns i per a airejar els embotits, un entorn ple de riquesa en herbes aromàtiques, en bolets, tòfona, fruits secs, en la producció de mel i de la llet que permet aconseguir els formatges, la inigualable Quallada de Morella, o el mató per a elaborar el flaó. Són, entre d’altres, els ingredients que conviuen en una cuina d’orígens medievals, marcada pel fred dels hiverns, una cuina de muntanya transmesa de generació en generació.
Aquesta cuina té en la carn la seua màxima actuació. Carns de vedella, d’anyell, de porc, de caça com el senglar, i les aus com gallina, güales o la perdiu. La carn sol degustar-se a la brasa, al forn i guisada, barrejada amb especies, verdures, llegums, ametles, herbes aromàtiques, bolets…També és tradicional emplenar-la o aromatizarla amb tòfona com és el cas de l’anyell farcit trufat, la gallina i el conill trufats. Sense oblidar la carn d’aus escabetxades, i plats com la perdiu amb col farcida, conill amb caragols, mans de porc amb salsa d’ametles,
I de la carn es deriva tot un món de sabors com són els embotits. Pernil, llonganisses, botifarres, chorizos, o el popular “Bolo de Morella”, una peça rodona de sabor deliciós i que pot adquirir-se en les carnisseries de la ciutat. Però, sens dubte, la cecina reina entre tots. Aroma, color i sabor són els atributs d’aquest embotit de cama guarida de boví, de bou, a més de la seua grandària, enormes peces que pengen en les tendes morellanas.
Els embotits són l’entrant per excel·lència, sumant els deliciosos formatges d’ovella i cabra i les croquetes morellanes, realitzades amb la carn d’un bon brou i embolicades en una “hòstia” de pa , donant-los una forma triangular. Els brous són altre dels eixos de la cuina tradicional. L’olla o potaje, olles masoveras, calderetas, i la sopa morellana, amb bunyols, la sopa de flan, de menudillos, de nous o de tostons fregits amb pernil. Les gachas o farinetes, molles, són altres dels plats que ens ha deixat la història gastronòmica, com el Fregit, conserva de carn i embotit de porc que creix en sabor i aroma guardat en oli d’oliva. Per a acomiadar aquesta festa de la cultura està la reposteria amb el flaó i la quallada, el calmant, pócima màgica, a més d’altres delícies, que són altra història.
Morella també conserva un calendari gastronòmic, relacionat amb tradicions culturals i festives. Entre altres especialitats, cal destacar Les Pilotes de Nadal, es tracta d’una mandonguilla de grandària mitjana elaborada segons costums familiars perquè cap sap igual, però totes són un plaer per als sentits. Es realitzen a força de molla de pa, pernil, formatge, ous, all…. Es degusten amb un consistent brou de carn i és tradició menjar-les en Nadal i Carnaval. D’altra banda, està el panoli, rebosteria que s’elabora per a la festa de San Antonio, pastes de sagí, oli, aguardient i confitura de carabassa. Per a celebrar la Rogativa a Vallivana es beu el Te de Rogativa, compost de te de roca i aiguardent i en Pasqua es preparen i fornetgen sabroses Rosques salades farcides de carn de porc, embotits, pinyons, pebrot roig..